A kiterített csirke, finom, petrezselymes, citrusos fűszervajjal sül tökéletesen szaftosra és omlósra. Tulajdonképpen expressz csirkének is nevezhetnénk, mert a körettel együtt megsül 45 perc alatt egy sima tepsiben is. Ennek a kiterített technikának köszönhetően sokkal egyenletesebben készül el a sült csirke, és mivel nagyobb felületen éri hő a bőrt, több részén pirul ropogósra és sehol nem szárad ki.
📖 Recept
Kiterített csirke fűszervajjal sütve
Hozzávalók
A fűszervajas sült csirkéhez:
- 1,8 kg csirke
- ¼ csokor petrezselyem
- 5 dkg teavaj (puha)
- ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
- só és frissen őrölt bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
A zöldséges körethez:
- 1 kg burgonya (C típus)
- 1 db vöröshagyma
- 4 db sárgarépa
- 1 db cukkini
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (200 fok légkeveréssel) és egy nagy tepsit előveszünk.A csirkét alaposan tisztítsuk meg, hogy ne maradjanak rajta tokos részek és a mellével lefelé fektessük le. A gerincoszlop két oldalán vágjuk végig. Ollóval sokkal könnyebb, de késsel is könnyedén végig tudjuk vágni. Középen vágjuk be a csontot 1 centire. Így átfordítva könnyen ki tudjuk lapítani. Ha hallunk egy roppanást, akkor meg is vagyunk. Lazítsuk fel óvatosan a bőrét, a mellénél és a comboknál, hogy a fűszervajat be tudjuk tölteni.
- A megmosott petrezselymet egy vonalba rendezzük és finomra aprítva a puha vajhoz szórjuk. Reszeljünk hozzá citromhéjat, fűszerezzük borssal és sóval. Két fokhagymát megpucolunk és áttörjük a vajhoz, egy kiskanállal keverjük össze. A húst fordítsuk át és fűszerezzük ezt a felét a maradék 1 gerezd fokhagymával, sóval, borssal, olíva olajjal és alaposan dolgozzuk el rajta. Fordítsuk át és töltsük be a bőre alá a fűszervajat a mell és a comrészhez is.
- A burgonyákat muszáj kisebb darabokra vágni, hogy átsüljenek és megpuhuljanak, mire a hús is. A hagymát meghámozzuk és 8 cikkre vágjuk. A répákat meghámozzuk, leöblítjük és szintén kisebb darabokra vágjuk. A cukkini sokkal előbb puhul, ezért ezt nagyobbakra hagyjuk. A fokhagymagerezdek krémesre sülnek és nagyon jól jönnek majd a tálalásnál.
- Locsoljuk meg a zöldségeket is olívaolajjal, sózzuk meg a csirkével együtt és a bors is mehet mindenre. Alaposan forgassuk össze és emeljük rá a csirkét a zöldségágyra. Ez azért jó, mert a fűszeres szaftban fognak megsülni a zöldségek, amik fenntartják a húst így az nem fő, hanem sülni fog. Fordítsuk ki a combokat hogy minél laposabb legyen és így mehet az előmelegített sütőbe 40 percre sülni.
- Ha félsz attól, hogy nem sült át eléggé, akkor a legbiztosabb módszer egy húshőmérő, amit a legvastagabb részébe szúrjuk be mélyen és itt mérjük meg a belső hőmérsékletet. 70 fok felett jónak számít. 80 fokosan szeretjük mi, mert akkor még nagyon szaftos a hús és könnyen lejön a csontról.
80 fok = szaftos hús, csontról leomlóan puha
90 fok = szárazabb sült hús, nagyon puha textúrával
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Gyümölcsös videós receptek, ide kattintva.
Keksz receptek videóval, ide kattintva.
Húsvéti receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Varga Edit
Szia kedves Anna,szeretném megkérdezni, hogy a húst sütés
elott nem kell -e fóliával letakarni?,koszonom:Edit
Annus
Kedves Edit, akkor nem sülne, hanem párolódna és több idő is kellene, ezért nem kell letakarni. 😊🤗🥰
Ivanics Zsuzsanna
Kedves Anna! Nem látom, hány fokon kell sütni a csirkét.Köszönöm a választ!
Annus
Kedves Zsuzsa, félek akkor más lényeges információ felett is átsiklott. Jobb még egyszer alaposan elolvasni, nehogy rossz legyen a hús a végén. Jó sütést!
Ivanics Zsuzsanna
Valóban. Újra olvastam, megvan. Köszönöm. 🙂
Eszenyi Henriette
Nagyon koszonom ezt a jo kis receptet. Fincsi lett. En mindig letakartam alufoliaval egy kis ideig, de igy is szuper
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰